February 13, 2015

Fa sobrun jamil







 Assalamualaikum 

Finally, i managed to take a few mins untuk buka blog ni. After a real long off, dapat jugak bukak blogger. BY that, i really means "bukak". Ya know. Sebelum ni hanya sempat bukak gitu gitu aje. Sekadar sekilas pandang. Tapi tadi.. berjaya la blogwalking satu blog. HAHAHA it's like a real honor for me. Boleh bw even one blog hehe. I think this is the first entry for 2015, right ? Oh mayy. Lamanya tak taip menaip ni. Rasa rindu pun ada.

   BTW, so far, 2015 has been good to me :) Everything seems to be in a normal way. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Mungkin la ada sikit2 dugaan tapi biasa la. Nama lagi kehidupan kan? You'll never know what is happiness until you really learn what is sadness. Semua yang kau hadapi waktu dolu dolu semuanya ada sebab. Nak mengajar erti kehidupan. Nak ajak kau bangkit semula. Nak kau terus bersemangat. Bukannya terus jatuh selepas satu ujian. Percayalah, setiap apa yang kau lalui sekarang, ada hikmah di sebalik semuanya.

   Everything happens for a reason. What you need to do is, handle it well. Jangan nak salahkan orang lain. Jangan nak hentam keromo saja. Jangan. Cuba bersikap positif. Mungkin la waktu mula mula tu kau akan rasa rendah je. Kenapa semua jadi macam ni, kan ? Tapi apa kata cuba tenangkan diri tu dulu. Try to open your mind. Fikir kenapa kau diuji macam ni ? Cuba lihat di sebalik semua tu, apa yang ingin ditunjukkan. Believe me, there's something awaits if you are patient.

For me, waktu diuji dengan banjir dulu, i always thought of our safety. What if air terus naik ? What if kami tak sempat nak selamatkan diri ?  Tapi, alhamdulillah kami selamat. Our neighbours semua pergi ke pusat pemindahan except for our one neighbour. Sama macam kami semua. Naik tingkat atas. It was a really difficult time bcs takde elektrik. Elektrik ni macam sumber segala galanya tahu tak. Takpelah. Tak kisahkan sangat asal makanan minuman ada. Luckily, we managed to bring the dapur gas ke tingkat atas. And semua benda2 penting & berharga. Yang tak berapa nak penting, kami tinggikan. And alhamdulillah air tak naik tinggi dan tak menjejaskan barangan tersebut.

    Bila flashback balik, rasa macam bersukur sangat sangat. Nasib kami ni masih baik jika nak dibandingkan dengan penduduk di kawasan yg terkena banjir teruk; Kuala Krai. They all lagi teruk kena. They lost almost everything even rumah mereka. Air naik sampai tingkat 2-3 sekolah. Tapi kami ? Alhamdulillah bersyukur sangat sebab masih okay keadaan kami semua :) Kalau kehilangan harta benda ni apala sangat kalau nak dibandingkan kehilangan nyawa, kan ? Fa inna sobrun jamil.

   Always be a positive person and in shaa Allah you'll feel the sweetness in life. Barakallahufikum.