May 25, 2016

Interview scholarship MARA

Assalamualaikum

As per title, I want to share my experience during MARA Scholarship Interview. Let's start from the basic. Okay, sha apply MARA scholarship under Program Persediaan Pelajar Cemerlang Lepasan SPM Dalam & Luar Negara 2016. Sha apply Luar Negara (LN) untuk Perubatan. Kod LN0301_2016, Perubatan. 1 tahun Pra-USM di Kolej MARA Kulim dan 5 tahun degree di USM-KLE, India.

Back to our topic, ada dua peringkat untuk sesiapa yang ambil program luar negara. Yang ada kod LN dekat depan tu haa. Bagi kod program DN, dalam negara, hanya ada satu peringkat sahaja.


UJIAN PSYCHOMETRICS ONLINE (DN & LN)

Ujian ni adalah secara atas talian/online.Tarikh dan masa untuk ujian ni dinyatakan dalam surat tawaran. So, kena sentiasa alert. Jangan terlepas pulak. Ujian sha haritu hari Rabu kalau tak silap. 23/3/16. Jam 3.15 pm. Memang tepat-tepat 3.15pm. Since I was so nervous, I already terpacak depan laptop jam 2.30 pm. Semangat gila nak jawab.

Ujian ni mengambil sejam sahaja. Ada 100 soalan semuanya. Ya 100 soalan dalam masa sejam. Tapi jangan risau, sebab soalan 50-100 (I think, tak ingat dah) adalah soalan personaliti. Senang je. Tutup sebelah mata pun boleh jawab nye lah. Tak perlu risau tentang ni. Jawab sejujurnya je. Yang korang perlu risaukan adalah soalan 1-50. Thats a tough one, I must say!

Soalan-soalan yang diberi bukanlah soalan Biology, Chemistry, Physics. No its not. Ianya soalan Sejarah, Mathematics and Problem Solving. Sebenarnya soalan dia tak payah pun. Yang memayahkan ialah time limit dan internet connection yang macam ..... Oh ya, nasihat saya sebelum jawab tu, sila guna laptop/komputer yang tak 'hang'. Sebab kalau selalu hang, korang yang rugi tau. Masa tetap berjalan.

Soalan Mathematics tu confirm korang boleh jawab punya. Senang je lah. Sediakan kalkulator je. Problem Solving pun sama. Soalan dia confusing sikit tapi kalau dah dpat grab situation dia macam mana, senang jugak yang ni. Yang korang perlu get ready ialah soalan Sejarah. For me, memang payah. Soalan ni includes Form 3 jugak. Ada yang confident sha jawab. Ada yang bolehla. Ada yang pasrah je la wei. So, nasihat sha to future candidates, banyakkan pengetahuan tentang Sejarah okay. Baru tak menyesal macam sha.Google je. Soalan sejarah sha haritu pun banyak yang sebijik macam dalam Google ni hah.


TEMUDUGA (LN only)

Dijalankan selama dua hari. 26/3/16 – 27/3/16. Sha punya interview, 27/3/16. Hari Ahad.

Okay, interview ada dua sesi untuk hari tu. Sha dapat sesi pagi. 7.30 am – 9.00 am. Tapi tak betul pun. More like 6.30 am  - 10.00 am for me. Sebabnya, tempat interview ni tersangatlah jauh dari tempat tinggal. Banting, which is Kolej Mara Banting.  5 pagi dah bergegas keluar rumah. Solat Subuh pun dekat masjid sana.

Waktu sampai dekat sana, masih awal. So, breakfast dulu. Lepas tu, terus pergi beratur di dewan. Jangan risau kalau takut sesat. Nanti guard akan tunjukkan tempat interview tersebut. Pihak pengurusan akan asingkan yang ambil kursus perubatan dan bukan perubatan. Sha tak tahu kos apa yang bukan perubatan tu. Lepas tu, dia bahagikan kumpulan. Kumpulan A sampai la kumpulan ... sha tak ingat. Maaf maaf. Next, daftar dan dia akan bagi kad pengenalan kita. Serupa kad matrik tu haaa. Gantung je dekat leher tu. Jangan pegang jangan hayunkan jangan hilangkan. Yang sha dapat, B2. Sebab sha kumpulan B, yang ke 2. Basically, ada 6 orang dalam satu kumpulan. Tapi disebabkan medic untuk sesi sha haritu tak ramai, so average 5 orang lah dalam satu group.

Ada dua checkpoint. Checkpoint 1, my group di interview oleh 3 orang panel. Semua lelaki. Waktu mula-mula masuk, panel pesan awal-awal, tak perlu formal sangat. Santai je. Task pun santai je. Diorang bagi dua sampul untuk dua kumpulan. Which means, my group, B, dibahagikan sekali lagi kepada 2. So, ada 3 orang satu group. Task nya ialah Pizza Puzzle. Senang je. Kitorang cuma perlu lengkapkan kata-kata daripada Nelson Mandela.  First tu memang blur. Tak tahu apa-apa. Klu yang ada hanya lah 3 huruf je. Lepas tu, panel suruh kitorang gabung balik group untuk selesaikan task tersebut. haaa masa tu berderu idea masuk. Maklumlah dah dapat 6 huruf sebagai clue.

"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." - Nelson Mandela

Yes, itulah kata-kata daripada Nelson Mandela. Lepas selesai, kitorang ditanya, what you get from this task. Cakap je la apa yang korang dapat. Teamwork, generate more ideas, better team, education is important, knowledge etc.

The second checkpoint, kitorang dapat case study. My team case is "Home Birth. Give your opinions whether you agree or disagree. Choose from doctors, patients family members and community." Lebh kurang macam ni la soalan. Tak ingat dah. Short term memory loss. Kitorang diberi masa untuk prperation selama 10 minit, lepas tu bentangkan ala-ala debate. Lepas habis present, soalan lain pula diberi untu setiap individu. I got "Melancong menggunakan duit pinjaman MARA". Since soalan dalam Bahasa Melayu, jawab pun dalam Bahasa Melayu. Ada yang dapat soalan sama. Ada yang soalan lain.

Lastly, diorang akan bagi sehelai evaluation paper. Kitorang dikehendaki mark performance diri sendiri dan ahli group yang lain. Between 0-5. Evaluate la dengan jujur. Sha teringin nak bagi mark 5 dekat diri sendiri hahaha tapi since ada lagi ahli group sha yang lebih okay, so I just put an average mark for me. Siap je semua, kitorang dibenarkan balik. Yeayy dah tamat dah.

Another nasihat, lepas siap jangan la terus balik. Ambil la gambar kenangan. Lepas ni tak jumpa dah. Unless korang dapat belajar tempat sama nanti. Macam sha hehe. Ahli group sha yang dapat Pasum is sha sendiri, Faezah, Arif dan Hazim. Haa, boleh berjejak kasih kembali kehkeh. Athirah dapat UiTM Dengkil while Fatehah dapat UPSI. Good luck both of you!

Okay, setakat ini sahaja coretan untuk interview MARA. Do take note that this is 2016 interview. Next year mungkin format berubah. Apa-apa pun, good luck to everyone.

Till my next entry,

March 07, 2016

Appreciation Post - Part 2

Assalamualaikum

(continued from Part 1)

To my teachers in SMIP, thank you so so so much! Start bertatih dari Form 1 sampai la sekarang. Dengan tunjuk ajar diorang, I managed to make it this far. Dulu benci sangat subjek killer ni. Sekarang tak dah. Benci benci sayang je 💜

To my friends in SMIP, thank you! Kadang ada yang tak pernah cakap pun selama 5 tahun dekat sini. Maaf. Bukan taknak cakap, tapi paham paham je la. I ni pendiam orangnya (lah sangat). Nak tegur tapi malu huahuahua. Yang nak tegur tapi tak jadi sebab tengok muka I ni, sorry. Memang muka nampak sombong je kan. Tak tak. Jangan salah paham. Kalau tak bertentang mata, memang nampak sombong. Cuba kalau korang bertentang mata, konfem I senyum sampai luruh gigi gigi ni. Haaa kalau tak kenal, maka tak cinta. Jika dah kenal, jangan pula bercinta ye ( teringat ayat forum )

BSTB, you guys are amazing! The fact that you guys are exist already makes me feel happy. Dalam berkawan ni, tiada istilah pilih kasih tau. I love you guys the same. Kadang-kadang, kita ada konflik dalaman. Kadang-kadang kita tak sekepala. Kadang-kadang kita gaduh sampai tak bercakap berhari-hari. Semua tu mengajar erti persahabatan. All of those makes me value our friendship more than anything else. Thank you so much for making me realizing this ❤

9/11. 

I didn't actually realize that I have a great circle of people around me. Till I type this entry. Baru sedar. I am really lucky. Thank you everyone for the million times! And to end this, I would love to extend my gratitudes towards each and everyone of you. Mungkin ada yang tak disebut. Jangan risau. Deep down in my heart, you guys are always there.

Thank you everyone for staying put with me. Thank you for being my strongest backbone. You guys are like carbohydrates. My source of energy 💜🌈

Appreciation Post - Part 1

Assalamualaikum

Sebenarnya nak post dekat instagram je. But, u guys know me. (Probably not, but nahh) Kalau post di ig, confirm panjang berjela-jela. Semak nak tengok ahahaha. Perks of being a blogger, right? Semua benda nak hurai panjang panjang. Apadahal? 

Okey, let's get back to the point. This entry is solely dedicated to every single person who ever exist in my life. I may not be an extraordinary girl or what, but I'm still a favorable one hiks. Sebelum apa-apa, meh nak bagi warning, this post takdak gambar okay. Bertabah la. Muah sikit 💋

To my parents, umi abah, thank you so much! For everything! Dari saat mengandungkan sampai la saat melahirkan. Dari saat dilahirkan hingga la besar cam lani ni. Sedar tak sedar dah 17 tahun 3 bulan hidup dengan baik dan aman jayanya muahahaha. Terima kasih sebab sentiasa bagi moral support. I really need those. Mungkin tak selalu bagi. That's why ianya sangat precious♥

My siblings. Abe kak and asya. Without u guys, I wouldn't be able to stay cheerful like I am right now. You guys are my source of happiness. Gaduh tu biasalah kan. Lek ah. Tak sampai sehari pun gaduh hehehe. Oh ya, I'm sorry sebab selalu mintak yang pelik pelik. Kejap nak beli itu. Kejap nak beli ini. Ampun.. Remember that time when I whined over Chemistry? Sebab belajar tak paham paham kan. Terus nak putus asa. Thanm you for the good advices. Anyway, I've got A- for my Chemistry muahahaha. Bangga sikit sebab result okay. At least I got A, right? heheh

Teachers, start daripada prasekolah dulu sampai la sekarang. Umi (my nanny) terima kasih banyak banyak sebab sudi mengasuh diriku ini. Cikgu prasekolah di Tadika Kemas Taman Uda, terima kasih sebab sudi melayan karenah yang entah pape je. I still remember this moment! Time tu ada sorang budak menangis. First time sekolah, i think. Dengan bangganya, I bangun daripada tempat duduk and gi pujuk dia. Amboihh. Besar sangat dah tu. Hahaha siap cakap dekat dia, "takpe saya ada". Kemainn.

Cikgu SK Padang Garong 1. Terima kasih banyak banyak banyak. I really enjoy sekolah dekat sana. Walaupun agak nakal sikit huahuahua. Puan Suhaidah, my English teacher, sangat garang uolss. Tapi bila dah kenal, eh baiknya cikgu ni. Aish sayang pulak. Puan Masita, my cikgu and ibu angkat. I sangat sangat suka subjek Maths dulu sebab Teacher Masita la yang ajar. Oh ya, I got sibling angkat jugak. Nik Asyraf, the genius. Yes we call him genius sebab dia memang genius. Setiap kali exam, dia je muka No. 1. Tak perlu nak tertanya-tanya lagi dah. Tapi kan, I berjaya kalahkan dia untuk Exam Akhir Tahun 6. Yeahh berjaya dapat nombor 1. Yeahhh.

Teacher Asimah and Teacher Iza. Walaupun dua-dua garang, hakikatnya tu luaran sahaja. Dua-dua sangat baik. Suka time practice netball dulu. Tak pernah nak denda kalau ada buat silap ke apa ke. Marah sikit je. Nasib baik kann.. And semua cikgu2 SKPG 1, terima kasih banyak banyak banyak banyak. Tak sempat nak listkan satu satu. Tapi, each one of them are very precious to me. Tak sempat lagi nak melawat sekolah. Sebab takde geng. Semua busy. Hekhek padahal diri sendiri tak pernah nak ajak. Memang la diorang tak ikut. Bukan apaa... Lama tak contact, awakward pulak rasa. Phewww

For your information, I studied at SMK Kota Bharu at first. Not bad but the schools isn't for me. Bukan sebab sekolah ke hape tau. Sebab takde kawan. Sedih kan. Bila dah jumpa geng sekepala, eh dapat tawaran sekolah kawalan pulak.

I got SMK Zainab 1 at first, tapi tak jadi. Tukar sekolah ke SMK Dato' Perdana. Stay dekat sana for a few days only. Sebabnya? Homesickkkk. Memalukan betul. Menangis sebab tak nak duduk asrama. Beriya menangis. Akhirnya bawak balik la budak nih. And alhamdulillah, dapat tawaran ke SMK Ismail Petra. Ada hikmah bertukar-tukar sekolah ni tau. I've met amazing friends and teachers! Masa awal-awal masuk, tak social sangat except with my deskmate sebab tak kenal lagi kan. Everyone is a stranger to me. Bila dah lama sikit, let's party! Hahaha gurau gurau je k.

(To be continued in Part 2..)

Sincerely,

March 06, 2016

3 March 2016 - A Day To Remember

Assalamualaikum

The day before 3/3/16, ramai yang cakap berdebar, nervous, kecut perut dan lain lain. For me, tak rasa pun semua tu. Ada la sikit nervous tapi boleh buat endah tak endah lagi la. Tapi, keesokan harinya, terus tak tenang hidup. Semua benda kelam kabut jadinya. Baju tak ingat letak kat mana. Tudung entah ke mana. Brooch korang tak payah sembang lah. Selalu je hilang time memerlukan ni. #girlsproblem.

Punya la berdebar sangat sampai terfikir, eh why not pergi lambat sikit. Lepas pukul 10 ah. Boleh check dulu online. Kalau straight, baru pergi sekolah. Kalau tak, mereput dekat rumah dulu lah. Muahahaha. Jangan tiru aksi ini di rumah. Serious jangan tiru!

Bila difikirkan balik, buat apa nak takut? Kau dah usaha yang terbaik, so result kau in shaa Allah yang terbaik. Plus, time tu la kau nak jumpa kawan, cikgu. Kalau bukan hari result, bila lagi kan?

My girls.

Retarded in a good way. Nasib baik ada gambar elok ♡

And, alhamdulillah thank you Allah for everything. Tak cantik pun result tapi capai lah target diriku ini. Sedih tang Chemistry and English je. Tak pelah kan, past is past. Rezeki takat tu jaa. Bersyukur k sha. Bersyukur.


Sebenarnya kan, sebelum official result announce, I already check through sms hiks. Sebab tu tak nangis time atas stage. Dah siap nangis dah sebelum tu. Nasib baik jugak check dulu. Kalau tak, mahunya menangis atas stage. Cacat gambar sisturr. Tak hensem dah nanti hiks. Oh yes, note to self: minta gambar from Persada! I need the picturesss. 

Anyway, here's a shoutout to every single one of you. Congratulations! Mungkin ada yang tak capai target. Jangan sedih. Kita tak tahu. Mungkin itu result yang terbaik untuk kita. Allah dah tentukan. Jangan risau.

"Dan mereka merancang, dan Allah juga merancang. Dan Allah sebaik-baik perancangan." (Sural Al Imran, 3:54)

Good luck to everyone! In shaa Allah, we will meet each other again in the near future. 

Thank you for reading this entry. Till my next entry, greetings. 

February 05, 2016

My SPM story

Assalamualaikum

It's been a long time since I last wrote an entry. The last one was published on April 11. Waaahh. How many months is it? Almost 9 months. Well, pardon me. I was busy studying for my SPM. SPM started on November 2 and ended on November 30. Untuk students bio la. Kalau yang ambil subjek elektif tu, bulan December baru diorang tamat.

So, alhamdullilah. I managed to sit for the examination without any serious problems. Setakat demam sikit tu ada la. I did my very best and in shaa Allah I will get the very best for me. Anyway, let bygone be bygone. Now, nak flashback..

Waktu mula-mula sekolah open last year, kemain excited. Maklum la, dah jadi senior. Seronoknya kemain. Tak sedar diri ni ada big exam menunggu. Ralit tu toksah cakap. Dengan handphone, laptop, tv, etc. Heaven kot. Study time time tertentu je. Bila ada mood nak belajar datang, baru buka buku. Tapi, setakat dua tiga muka surat jelah. Sebab penyakit malas tu memang menguasai diri. Alaa rileks la. SPM lambat lagi. 

Bila dah tengah tahun, rasa insaf tu timbul kejap. Kejap je la. Lepastu lagha lagi. Sampai la, result mid-year exam keluar. Dapat 8A 1B. Kira okay la tu kan. B Chemistry. I did try to join tuition centre tapi tak bertahan lama. Memang diri ni tak sesuai dengan extra classes. Tak suka sebab jadual harian jadi padat. End up, berhenti dari pusat tuisyen tersebut. My mom ikut aje la kan. Janji boleh uruskan study sendiri.


http://www.fastweb.com/uploads/article_photo/photo/2161/crop380w_istock_000002193842xsmall-books.jpg

A week before SPM Trial start, dah mula study. Mula dah sedar. Masa tu memang tak cukup lah kan. So, what I did was, focus on weak subjects first. So, study Chemistry dulu because I really suck at it. I didn't sure berapa hari I focus kan Chemistry. But, definitely, I am very grateful I did that. Sebabnya, I grew fonder towards Chemistry. Dah mula sayang. Maklum la, dah faham sikit-sikit. Subjek lain memang tak cukup masa. Add Maths i spent more time sebab tak terer subjek ni. For AddMaths, I studied the night before with my pal, Sher. Because, she's the master! And alhamdullilah, now she's studying in UPM to pursue her study in accounting. Back to the topic, subjek yang senang-senang tu memang I akan study the night before the exam. And that's what we called, suicide!. Kalau tertidur tu, memang habis laaa. To future SPM candidates, please do not do this at home. Terribly dangerous.

http://www.studytechnology.org/special/img/barr3.gif

I scored well in my trial. But, still not enough to meet the expectations of many people. Started from that time, I focused solely on my study. That time, rasa menyesal memang menyelubungi diri. Apasal la tak start study awal-awal.  If I started early, things will happen differently. Menyesal pun, no use. Tak apa la kan. Make this as a reminder for my own self. If I fail, then it's okay. Because I can learn from that. I often heard, resepi kejayaan adalah, jatuh 7 kali dan bangun 8 kali. If I fall, I must try to get back on my feet and continue the journey. 

My advices for all students out there, do not waste your school life on something that is totally not worthy. You guys should forget all those not-worth-your-time activities and invest your time more on study. But, make sure you do have a life. What I mean is, jangan la study 24/7. Go outside and meet people. Interact and socialize. That way, you will learn many things in life. And, what life is about. Life itself is a journey not a destination. So, start early and be the best you can be. In shaa Allah, you will achieve your own success. If you are about to fall, remember the recipe of success.

That's all for now. Till we meet again in my next entry. Thanks for reading. May the odds be in your favor.