June 13, 2017

UM USM Medical School Interview 2017

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah I've already gone through all the interviews. Not that bad sebab dah pernah lalui sesi temuduga right after my SPM. So takde la nervous sangat. Okay right now nak cerita tentang interview tersebut for future candidates plus for my own reference in the future. Maklumlah cepat lupa. For your info, sha dapat interview untuk kursus perubatan dan pergigian. Tapi sha akan post yang pergigian tu next time. Tak nak campur adukkan sekali. Oh dan sha akan tulis in Malay. If any of you nak English version or nak tanya apa2, boleh contact sha. Kalau comment dekat bawah, takut terlepas pandang.

Email: shairaelianis@gmail.com
Instagram: @shairael_

Universiti Malaya (UM)

Date: 23/05/17
Time: 12.30 pm
Venue: Main Examination Building, UM


Interview UM ini dijalankan secara MMI iaitu Multiple Mini Interview. Basically, akan ada banyak station untuk interview. Tapi hanya sekejap sahaja setiap station. Hence, the name, multiple mini interview. Interview haritu ada 4 station untuk setiap litar. Station A,B,C dan D. Lepas habis interview untuk station tersebut, korang akan pergi ke station seterusnya. Sampai lengkap litar tersebut. Contohnya, kalau first station korang ialah station C, habis je iv di Station C korang kena bergerak ke station D, lepastu Station A and last Station B. Kena ulang sebanyak 2 kali. Conclusion, C,D,A,B,C,D,A dan B. Haa maknanya setiap station kena interview 2 kali. Soalan yang berlainan ye. In case, ada yang tak paham, nah sha lukis balik layout plan.


Ok next. Interview's questions. Tiada tell me about yourself, why choose medic, why choose um. Semua soalan situasi yang memerlukan pendapat kita sendiri. Semuanya dalam bahasa Inggeris. Interviewer pula sangat friendly. Cuma ada sesetengah tu yang susah nak senyum sikit.

Soalan temuduga:
1. Your friend and a pedestrian are involved in an accident, both have the same degree of injury. You can only save one of them. Who you will choose and why?
2. Your friend is having a lot of problems and he is thinking of committing suicide. What will you do?
3. A couple lost their child due to a disease as the failed to give vaccines to their child previously. The goverment decided to only allow children who received vaccines to attend the school. Do you agree?
4. In other countries, doctors prescribe medicines and pharmacies dispense them. In Malaysia, doctors prescribe and dispense them. What do u think of the separation?
5. You accidentally hit your sister's beloved pet. Consider the interviewer as your sister and tell her what happened.
6. You are on a holiday with your family but suddenly you have to receive an on call because your fellow doctor got a sudden emergency leave because her family member died. Give your opinion.

p/s: thats not the exact questions. Lebih kurang macam tu la situasi dia. And supposedly ada 8 tapi sha tak ingat hahahaha sorry

Universiti Sains Malaysia (USM)

Date: 10/06/17
Time: 12.30 pm
Venue: Pusat Pengajian Sains Perubatan, USM Kubang Kerian.


Interview USM juga dijalankan secara MMI. Tapi berlainan format daripada UM. Ada 4 litar, A,B,C dan D. Setiap litar akan ada 9 stesen iaitu 5 stesen aktif, 2 stesen bertulis dan 2 stesen rehat. Stesen ni saling berselang seli. Lepas habis satu stesen, kita akan bergerak ke seterusnya, sampai litar lengkap. Yang ini akan diberi penjelasan sebelum korang start interview. Dengar dan fahamkan. Kalau tak faham, tanya.

Soalan temuduga:
1. [English/Malay] You see a person park at the OKU parking spot. The person is physically fine. Tell her the appropriate thing to do. (Kena berlakon ye. Akan ada senior yang melakonkan watak orang yang parking salah tu)
2. [Malay] Encik Ali lumpuh kaki dan tangan kanan. Isteri Encik Ali yang menjaga beliau selama ini telah jatuh sakit. Anak-anak mereka ingin menjaga mereka namun mereka menolak. Apakah agaknya perasaan mereka?
3. [English] What will you do after graduating medical school?
4. [Malay] Ceritakan tentang cabaran hidup yang anda berjaya lalui atau kelebihan yang ada pada diri anda.
5. [English/Malay] Ali's parents want him to be a lawyer. They say that the lawyers in their family are rich. But, Ali wants to do medicine. What do you think Ali should do?


Yang kotak pink tu bilik untuk interview. yang kotak purple adalah meja sahaja bukan bilik. R untuk Rehat, T untuk test bertulis. Stesen bertulis ni bukanlah kena tulis esei panjang-panjang. Tak perlu pengetahuan tentang isu semasa pun.. Dia akan bagi gambar dan korang perlu tulis pemerhatian/conclusion daripada gambar tersebut. Tak susah pun kan? Oh and satu bahasa Melayu, satu lagi bahasa Inggeris.

Stesen rehat pula tak perlu buat apa-apa. Rehat je lah. Kalau nak luahkan isi hati pun boleh. Ada buku yang disediakan dekat situ khas untuk korang menulis kut2 bosan. Kalau taknak buat apa2 pun boleh. Jangan risau takde penilaian pun dekat situ.

Oh sebelum terlupa, selepas habis sesi interview tersebut, tak boleh balik lagi. Akan ada sesi lanjutan selama 20 minit. Sesi ni tak pasti nak uji tentang apa. Maybe teamwork? Sebab sesi ni akan dijalani dengan calon-calon yang lain. Tak ada interviewer. Yang ada hanya kami dan seorang penyelaras yang akan datang check kejap2. Kami hanya perlu siapkan tugasan yang diberikan dengan menggunakan kemudahan yang ada dalam bilik tersebut. Lepastu, siap! Eh tak lagi. Kena jawab ujian dulu. Personality test je. Tak perlu nervous tak tentu pasal. Jawab dengan jujur je. Lepas habis jawab, dah boleh balik yaayy

So that's it! Hopefully ianya membantu untuk future candidates. Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh contact sha okay. Adios and goodluck!

January 05, 2017

Tips to Survive PASUM?

Assalamualaikum

Previous post I talked about the advantages of PASUM, right? Now i'm gonna talk about tips to survive PASUM. Actually, I don't know if I am the right person nak bagi tips segala. Tapi, takpelah. cakap berdasarkan pengalaman okay. Yang baik boleh diambil, yang buruk sila lah tinggalkan.

So, yeah here's a special entry on tips to survive PASUM.

1. TUTORIALS

Tutorials adalah benda yang paling penting dalam hidup korang. Korang kena pastikan setiap tutorial dibuat dengan baik dan lengkap. Tak faham soalan pun takpe. Cuba je jawab dulu. Nanti bila check dalam kelas, korang boleh betulkan jangan risau. Bila korang dah jawab walaupun salah, korang sebenarnya dah ingat bahawa method yang korang guna adalah salah. So, nanti in future korang takkan buat the same mistake twice.

Cuba lengkapkan tutorial korang. Ada beberapa cara actually untuk buat tutorials ni. Sesetengah orang suka revise dulu chapter tu baru jawab. Sesetengah yang lain suka tengok soalan dulu, jawab dan kalau tak faham barulah rujuk notes. Selain itu, ada jugak yang tiru tutorial kawan je. Asal siap. Korang nak tiru boleh, asalkan lepastu korang revise balik dan fahamkan kenapa macam tu, kenapa macam ni. Takde yang salah pun. Yang salah bila meniru ialah korang main tiru je. Lepastu tak faham apa-apa pun. Takde fungsi la salin tutorial kawan. Korang kena ingat, tutorial ni umpama nyawa korang tau. Tanpa tutorial, tak mampu hidup. Eh melebih pulak.

2. CARRY MARKS

Ini lagi satu benda penting. Sangat penting! Carry marks ini la yang akan menyelamatkan budak-budak PASUM sekalian. Andai kata final tak perfom sangat, in shaa Allah carry mark akan membantu. Membantu sikit pun jadila. So, kena selalu jaga carry mark ni. Jangan anggap ni semua benda remeh. Kalau anggap remeh, haa tengok la nanti pointer power ke tak. Sebab setahu sha, ramai yang final tak berapa nak perform sebab soalan susah (yess sangat susah bagi sha), tapi pointer diorang power-power. Above 3.5 i can say. So, macam mana nak jaga carry mark?

First thing first, carry mark menyumbang 40% daripada keseluruhan. Final exam 60%. Banyak kan 40% tu? Haaa sebab tu kena jaga elok-elok. Bagai menatang minyak yang penuh.

Carry mark ni korang boleh dapat from Tests, Lab dan Midsem. 20% daripada test, 20% daripada Midsem. Lab dan test tu kira sekali la ye. Sis tak ingat diorang ni asing ke gabung. Apa benda test,lab, midsem ni? Test is test. Hahaha lawak hambar guys. K.

Midsem ialah exam yang paling senang sepanjang sem. Lol exam ada dua je. Confirm la senang midsem dari final. Semua soalan objektif. Tiada subjektif. Objektif semata-mata. In shaa Allah format tak berubah. Kalau berubah, sila berdoa banyak-banyak guys. Midsem in shaa Allah senang je sebab mostly dari tutorial jugak. Korang faham tutorial, mesti boleh jawab punya. Sila la revise banyak-banyak okay.

Untuk lab pulak, akan ada lab setiap minggu kecuali kalau minggu tu ada cuti. Kalau hari Isnin cuti, maknanya free la korang dari lab sepanjang minggu tu. Yang ni sangat best! Boleh la nak keluar pergi rumah kedua korang (Mid Valley). Lab untuk setiap subjek agak berbeza sedikit. Nanti sha terangkan dekat bawah sekali dengan test untuk memudahkan korang faham.

CHEMISTRY
Test: Every week dalam bentuk tutorial. Maknanya, tutorial yang korang dapat setiap minggu tu adalah kertas test korang. Best kan? Sebab boleh tengok buku atau search google atau paling senang, tiru je kawan. Kalau tak, memang pasrah je la jawab test chemistry ni. Lagi-lagi kalau organic chemistry huaa merana.Tapi walaupun boleh tengok semua tu, tak semestinya akan dapat full marks. Mesti ada je salah situ salah sini.
Lab: Every week kalau takde cuti. Tengok balik jadual yang diberi. Lab chemistry adalah yang paling tak digemari oleh semua. Dia punya tahap stress tu boleh mencecah Gunung Kinabalu okay guys. Ni kalau dapat demonstrator yang strict la. Kalau dapat yang baik, alhamdulillah. Kalau takde jerit-jerit dalam lab, memang bukan lab chemistry la namanya. Lab chemistry agak special sikit sebab korang akan buat experiment tu sorang-sorang. Cuak tak cuak tak? Kalau time experiment dekat sekolah dulu korang memegang watak tukang perhati yang berjaya, susah la sikit. Sikit je sebab nanti automatik korang boleh buat sorang-sorang kalau dapat demo yang menjerit-jerit. Automatic response yall. Dan tak perlu risau, korang akan disajikan dengan bunyi-bunyi kaca pecah di setiap sudut. Tak boring kan? Hahahaha. Lab report pulak kena siapkan awal-awal dekat kolej lagi okay. Kalau nak buat dalam lab, memang menempah maut. Semua ni jangan risau. Nanti akan ada briefing lab masa first week lab nanti.

PHYSICS
Test: Bukan setiap minggu. Ada certain minggu je. Nanti akan ada jadual. Boleh rujuk jadual tu. Test physics buat time lab okay. Meaning, sebelum start lab, akan ada test. Selalunya 15 minutes je. Lepas habis test, sambung buat experiment.
Lab: Lab physics buat dalam kumpulan. Setiap orang akan buat experiment berbeza. Yang mana dapat experiment sama, that's your group. Lab physics akan bertukar silih ganti. Contohnya, kalau minggu ni lab korang MF6-3, next week MF4. Lepastu, back to MF6-3. Then, MF4 balik. Haa cenggitu la harap faham. Lab report? Memang kena buat dekat kolej sebab nanti tak sempat. Tapi bukan semua kena salin balik. Ada parts yang boleh tear off je dari manual book. Akan ada briefing jangan risau.

BIOLOGY
Test: Setiap minggu. Selalunya lecturer akan bagitahu topic mana masuk test untuk that week. Kalau korang bernasib baik, tutor korang nanti akan bagi hint sikit masuk apa. Boleh la belek-belek kejap notes tu. Oh ya, test bio buat time tutor. Selalunya sebelum discuss soalan tutorial. Tapi ada je yang bagi kelonggaran buat test selepas bincang. Sebab kadang-kadang soalan test ada dalam soalan tutorial jugak. Ada sekali tu my class decided nak buat test lepas habis discussion tutorial sebab ada yang lewat masuk. Bila dah buat test, eh ada yang dah bincang tadi. Apa lagii. Tiru je la yang dekat papan putih punya. Jawapan sama tu tak perlu hairan hoho
Lab: Sama macam lab physics. Buat dalam kumpulan. Setiap orang experiment sama je. Yang melecehkan time lab bio ialah lukisan. Dari sekecil-kecil organism sampai sebesar-besar organism. Kalau yang kena tengok through microscope lagilah leceh. Nak adjust microscope bagi nampak organism tu satu hal, dah dapat tengok eh confuse pulak tu part mana ni part mana. Hm nasib la labu. Lab report bio paling senang. Tak perlu salin objective, method etc. Hanya perlu buat cover page dan jawab soalan. Kalau ada lukisan, kena lukis la. Ni bergantung jugak pada demo actually. Ada yang suruh buat objectives je. Ada yang tak perlu buat apa-apa. So, nanti sila alert time briefing lab. Demo bio mostly semua baik-baik je. Jangan risau.

MATHEMATICS
Test: Ada 4 test setiap sem. Jangan risau sebab selalunya tutor akan bagitahu bila ada test dan tutorial mana yang masuk. Kalau dapat yang baik, terus dia suruh tekankan soalan sekian-sekian daripada tutorial sekian-sekian.
Note: Math takde lab ye. Jangan ada yang tanya pulak kenapa.

Harap maaf sebab sha takde info tentang subjek aliran Fizikal setakat ni. Nanti kalau ada, I will update.

So, I think itu je kut penerangan. Rasa macam ada banyak lagi tapi tak mampu nak generate idea banyak-banyak. Setakat ni jelah dulu. Kalau ada penambahan, I will update it asap.

Thanks for reading! Till next entry, adios!